Glaskunstenaar Linda van Huffelen

glaskunstenaar Linda van Huffelen van glasatelier Glasuniek
glaskunstenaar Linda van Huffelen van glasatelier Glasuniek

Welkom bij Glasuniek, het "thuis" waar glaskunstenaar Linda van Huffelen haar bijzondere glaskunst maakt. Mijn werken bevinden zich vaak op het raakvlak van teerheid en kracht, zoals ook glas beide kanten in zich heeft. Inspiratie vind ik vaak in de natuur: nog een plek waar kracht en fragiliteit elkaar vinden. Daarbij ben ik speciaal geïntrigeerd door ritmes in vormen, zoals Fibonacci reeksen en regelmatige delingen.

Al zolang als ik me kan herinneren ben ik geraakt en verwonderd door glas. Mijn favoriete speelgoed was een caleidoscoop. Urenlang kon ik draaien aan de twee gedeelten, om de kleine stukjes glas zó te draaien dat steeds nieuwe en interessante kleurpatronen ontstonden.

Ik vind het leuk om u op mijn beurt te raken en te verwonderen. Het mooiste moment is voor mij, als iemand mijn werk voor het eerst ziet en dan een oprechte 'ohhhh' verzucht. Mijn objecten, gaan voorbij de grenzen van het bekende. Iets maken wat al eerder gedaan is, is in mijn vrije werk voor mij niet zo interessant. Ik heb een aangeboren behoefte om te innoveren. In glas zie ik steeds weer nieuwe mogelijkheden.

Binnen glasfusing specialiseer ik mij daarom in ongebruikelijke technieken. Dat houdt in dat ik op zoek ga naar nieuwe toepassingen en cross overs maak met andere kunstvormen.​

Mijn werken zijn unica. Niet alleen qua uitvoering, maar ook qua ontwerp.

Ik ben autodidact met uitzondering van een masterclass, die ik in 2018 heb gevolgd bij de Amerikaanse glaskunstenaars Matthew Szösz en Anna Mlasowsky. Van hen heb ik een hele bijzondere techniek geleerd (Inflatables), waarbij gefused glas na het stoken wordt opgeblazen met perslucht. Deze uitermate complexe techniek wordt voor zover mij bekend alleen door Matthew en mijzelf in eigen atelier uitgevoerd. Uiteraard maak ik deze objecten op mijn eigen manier.

In 2023 was één van mijn werken (zie hieronder) te zien tijdens de International Glass Bienale van Bulgarije in de National Gallery in Sofia. De video geeft een beeld van de expositie.

Daarnaast kunt u een documentaire over mijn werk zien door op de video rechts te klikken. De documentaire is gemaakt in 2024 door Ron van den Bosch van Noorderlicht Videografie.

een uniek en organisch blauw kunstwerk van opgeblazen platen glas
een uniek en organisch blauw kunstwerk van opgeblazen platen glas

De Stapelingen techniek heb ik vanaf 2013 bedacht en ontwikkeld om driedimensionale glassculpturen met glasfusing te kunnen maken. Dit krijgt inmiddels veel navolging in binnen- en buitenland. Hierbij werk ik veel met elegante en toch subtiel krachtige vormen.

Bij Stapelingen worden veel glasplaatjes met elkaar versmolten tot grotere objecten. Doordat het glas samengesmolten wordt, ontstaan gedeeltelijke vervloeiïngen, die het object voor mij speels en interessant maken. Daarnaast gebruik ik veel openingen in mijn werk, die zorgen voor extra invloed van het licht.

In sommige gevallen vorm ik Stapelingen met de hand. Dat betekent dat ik ze op hoge temperatuur uit de oven haal om dan de vorm met de (beschermde) hand te veranderen. Hierdoor zijn meer vormen mogelijk dan met de gebruikelijke mallen bereikt kunnen worden. Ook combineer ik Stapelingen met geslepen kommen en schalen.

Wilt u zelf een Stapeling maken? Ik geef een tweedaagse workshop waarin ik u dat graag leer!

Moderne glaskunst in een unieke stijl

Driedimensionale glasfusing: Inflatables

Voor een overzicht van actuele exposties en exposities in het verleden klikt u hier.

Agenda

Credentials en lidmaatschappen

Mijn werk is verkocht aan klanten in onder andere Nederland, Duitsland, België, Spanje, de Verenigde Staten, Canada, China, Japan, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook is mijn werk opgenomen in particuliere collecties.

In 2023 is één van mijn inflatables geselecteerd voor de International Biennale of Glass in Bulgarije en is mijn werk geselecteerd voor de Internationale Glas- en Keramiekbiënnale in België.

In 2022 is mijn werk geselecteerd voor de Internationale Biënnale in Florence, waarvan ik helaas geen gebruik heb kunnen maken.

In 2022 kreeg mijn werk de gedeelde tweede plaats bij de publieksprijs van de tentoonstelling Schittering bij Kunstwerk in de Stellingen.

In 2019 is één van mijn glazen portretten op de long list van de Nederlandse portretprijs gekomen.In 2016 werd ik vierde bij de gezamenlijke publieks- en juryprijs van de Nederlandse Kunstdagen.

Ik ben lid van de Vereniging Vrienden van Modern glas en de Beroepsorganisatie Kunstenaars